zonder vaar noch vrees 1.0
((vooral) in België)
Algemene voorbeelden
Van de Académie Française maakt sinds gisteren een joodse kardinaal deel uit. Alleen al die kombinatie, jood en kardinaal, illustreert dat Aron Jean-Marie Lustiger (69), aartsbisschop van Parijs, een man van een biezonder kaliber is. Een prins van de katolieke kerk die steeds een "bijna trots besef" van zijn joods-zijn behield, een man van een brandend geloof met alle vragen van de moderne intellektueel, een prelaat die kan charmeren met een onverwacht guitige glimlach. Maar die zich zonder vaar noch vrees onpopulair maakt door zijn weigering aan intellektuele modes mee te doen.
Dankzij de artikels van Raf Verhulst, die verschillende schuilnamen gebruikte, kwam Het Laatste Nieuws er zowaar weer bovenop [...]. In de Groote Oorlog koos hij zonder vaar noch vrees voor het Activisme en werd hij hoofdredacteur van het Antwerpse activistische blad "Het Vlaamsche Nieuws", waarin hij o.m. het feuilleton schreef: Tijl Uilenspiegel, het vrolijke en avontuurlijke leven van Vlaanderens guitige filosoof".
In Jacques Chiracs neogaullistische RPR rinkelen luid de alarmbellen. Elf rechters zonder vaar noch vrees zijn de vuile was van de partij, in casu de sluikfinanciering in Parijs en de regio Ile-de-France, (zeven departementen) aan het uithangen. Tot hij in mei vorig jaar verkozen werd, was Chirac achttien jaar burgemeester van Parijs waar zijn partij ook lang alle 20 arrondissement-burgemeesters had. De drooglegging van de beruchte "pompe à fric" (geldkraan) van de RPR in de hoofdstad en haar regio dreigt dus de president zelf te raken, evenals premier Alain Juppé die jarenlang eerste schepen was.
Zo vinden we in de persoon van de Prins de twee hoger geciteerde stellingen terug. Hij is een 'volksheld', 'de vader des vaderlands', wat niet betekent dat het woord 'held' hier in de romantische betekenis gebruikt wordt, nml. de held zonder vaar noch vrees, onberispelijk, met steeds de juiste beslissingen op het beste ogenblik.